dijous, 31 de maig del 2012

Algú coneix la iaia?

Trobem tres nois; l'Ernest Crusats (composició,veu i guitarra), en Jordi Casadesús (baix),  i en Jordi Torrents (bateria). I tenen una història per explicar:

Tot els hi comença al 2009, i en un inici com a idea solitària del cantant i guitarra Ernest Crusats. Aquell mateix estiu, a part d'inicar el projecte musical ja obté reconeixaments, guanya el concurs VicSona, la qual cosa permet que al gener de 2010 s'enregistri un primer treball. Al 2010 és quan podrem ja escoltar la maqueta 'El meu vaixell' (Autoeditat, 2010). Per gravar-la, entren a l'equip de l'Ernest part de la formació en Jordi Casadesus i en Jordi Torrents i aquí és on l'idea es converteix en realista, la ficció es materialitza i es creada ``La Iaia´´.

Tot i semblar pura coincidència, l'Ernest i en Jordi Casadesús van coincidir a l'institut i tocant en altres grups. Casualitats de la vida o coses del destí, els tres han acabat plegats. Estem parlant de Vic, de la boira, d'hores i hores tancats a casa amb música, de seriesyonkis, de la gent de la plana, d'una vida urbana i rural alhora, del silenci del poble i de l'Spotify, de locals de nit, del mercat de plaça i de modernitat líquida.

Per acabar de completar la història: en aquest període laMaria Blay (Lizardqueen Music) passa a ser mànager del grup. Més tard, guanyen el concurs de maquetes Sona9 2010 i, uns mesos més tard, el Premi Grup Revelació dels Premis Enderrock per votació popular. Al maig de 2011 s'enregistra el primer disc de La iaia, 'Les ratlles del banyador' (Música Global), que és publicat el mes d'octubre del mateix any. Aquest treball ha estat guardonat amb el Premi Revelació segons la crítica en els Premis Enderrock; a més d'ocupar la 4a posició de les llistes de discos de 2011 elaborades per les publicacions Mondo Sonoro i Enderrock. ``La Iaia, fa pensar i al final agrada, i enganxa. Destaquen cançons com ``La Platja´´ o ``Declaració de principis´´ on sorprèn una frase seva:

``I canten tan
malament.
I canten tan
malament.
Però cantem tant
malament que al final 
ens queda normal.´´

I ja es veu, com diu el títol, tota una ``Declaració de principis´´, d'un grup que comença i esta donant les primeres passes i que falta molt per saber com volen atraure el públic, el curiós? Saber com ho faràn, demoment hem d'esperar i aguantar amb aquestes lletres de la història d'un començament!


3 comentaris:

  1. No crec que siguin dels que et puguin agradar més aquests Javier!

    ResponElimina
  2. jaja, dons tens raó... akests no són precisament dels que m'agraden, encara que respecto i admiro el seu treball!!
    adeu!!

    ResponElimina